Rabu, 23 Mei 2012

PERJUANGAN KEBEBASAN THE BEATLES


Oleh:Amin Iskandar
1:10PM Mei 19, 2012

The Beatles adalah kumpulan muzik yang berjaya mempengaruhi dunia. Penulis adalah di antara jutaan manusia yang meminati kumpulan lagenda ini.

Walaupun penulis lahir tiga-empat bulan sebelum John Lennon dibunuh - muzik mereka sesuai didengari sepanjang zaman.

Empat tonggak dalam kumpulan The Beatles - John Lennon, Paul McCartney, George Harrison dan Ringo Starr masing-masing mempunyai keperibadian yang menarik.

John Lennon dengan sifat "rebellious". Paul McCartney pula watak yang digilai oleh anak gadis.

George Harisson pula dengan sifat misteri dan spiritual. Ringgo Star pula adalah watak neutral yang disenangi oleh Lennon, McCartney dan Harisson.

Kebanyakkan lagu-lagu yang dihasilkan oleh The Beatles adalah kombinasi ciptaan John Lennon dan Paul McCartney.

Lagu-lagu seperti "I wanna hold your hand", "Help", "Yesterday" "Hey Jude" dan banyak lagi menjadi pujaan dunia.

Walaupun dominasi Lennon-McCartney sangat besar, George Harrison tidak kurang hebatmya. Lagu seperti "Something" dan 'My Sweet Lord" amat penulis minati.

Begitu juga dengan Ringo Starr, beliau juga menghasilkan lagu yang hebat seperti "Octopus Garden", "What Goes On" dan "Don't Pass Me By".

Perpecahan

Seperti kumpulan-kumpulan muzik besar lain, The Beatles akhirnya berpecah pada 9 April 1970. Masing-masing membuat haluan sendiri.

Empat lelaki dari Liverpool yang telah berjaya menggegar dunia akhirnya membuat laluan masing-masing.

Lennon bahagia dengan pasangan hidupnya Yoko Ono. Mereka bersama-sama berjuang melalui lagu dan seni. Menyampaikan mesej-mesej keamanan.

Tentulah dunia tidak akan melupakan "Imagine", "Happy Xmas (War Is Over)", "Power to the people" dan banyak lagi.

Paul McCartney terus aktif sebagai pemuzik. Beliau menubuhkan kumpulan baru yang bernama "The Wings".

George Harrison juga aktif sebagai penyanyi dan penulis lagu. Juga dengan gerakan "Hare Krishna".

Untuk kemanusiaan Harrison pernah menganjurkan sebuah konsert kemanusiaan untuk membantu negara Bangladesh. Bob Dylan turut membuat persembahan.

Ringo Starr yang dianggap sebagai paling "neutral" dalam The Beatles dan disenangi oleh semua pihak tidak kurang hebatnya. Beliau turut menghasilkan album selepas perpecahan The Beatles.


Lennon dibunuh

Dalam The Beatles, Lennon yang paling aktif dalam memperjuangkan kebebasan dan keamanan.

Jika dilihat dalam lagu-lagunya selepas berpecah dengan The Beatles, kita akan tahu apakah yang ada dalam hati John Lennon.

Bukan kekayaan dan kemasyuran yang dicari. Lennon mahukan dunia yang lebih aman dan tenteram. Lagu "Imagine" menggambarkan segalanya.

Lennon bersama-sama berjuang untuk menghentikan perang diseluruh dunia. Pada Disember 1980, Lennon akhirnya ditembak mati berhampiran rumahnya di New York. Selepas mati, Lennon terus hidup dengan lagu-lagunya sehingga kini.

George Harrison mengabdikan dirinya dengan jalan spiritual melalui lagu-lagu dan aktiviti-aktiviti kemasyarakatannya. Pada tahun 2001, beliau mati akibat kanser paru-paru.

Paul McCartney dan Ringo Starr masih hidup sehingga hari ini. Kedua-dua nama besar ini kadangkala muncul diberita tentang kehidupan peribadi atau karya seni mereka.

Bagi peminat The Beatles, Lennon dan Harrison tetap hidup dan masih bersatu dalam lagu-lagu yang masih berkumandang.

Ada juga penyanyi-penyanyi baru yang menyanyikan semula lagu-lagu The Beatles. Tidak kurang juga dalam filem-filem.

Untuk pelajar-pelajar muzik juga, The Beatles amat penting. Kesemua yang ingin kalian pelajari ada dalam The Beatles. Begitu juga pelajar-pelajar universiti kehidupan.

dari: Malaysiakini

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...